Verslag van een mooie 1e Dag van Amelisweerd

Wethouders Van Hooijdonk en Zakee.

Wethouders Lot van Hooijdonk en Rob Zakee breken de 7e rijstrook van de A27 doormidden.

Het was een mooie zonnige Dag van Amelisweerd afgelopen zondag 22 juni. Op de grote ligweide op Rhijnauwen waren natuurorganisaties en ondernemers van de landgoederen aanwezig om hun verhaal van het landgoed te vertellen.

Wethouder Rob Zakee uit Bunnik en zijn Utrechtse collega Lot van Hooijdonk beten het spits af door symbolisch de ‘zevende rijstrook’ van de A27 doormidden te breken.

Waterbeestjes, hapjes en drankjes op de Amelisweerd-Markt

Op de ligweide van Rhijnauwen stonden alle kraampjes van de grote Amelisweerd-Markt. Er was heerlijk landgoed-ijs van ijsfabriek Schep, grote zoete kersen en aardbijen van landgoedwinkel “De Achterdijk” en heerlijke biologische hapjes van de Veldkeuken. Natuurorganisaties IVN en KNNV vertelden over de dieren die je in het bos en in het water kunt tegenkomen. Bij het NMC van de gemeente Utrecht kon je enge kleine beestjes uit de Kromme Rijn zien rondzwemmen en allerlei vragen stellen over het bosbeheer van Amelisweerd.

Vrienden van Amelisweerd en Kracht van Utrecht

Lopen langs de stands.

Lopen langs de stands.

De Vrienden van Amelisweerd en de Kracht van Utrecht hebben de hele middag met mensen gepraat over Amelisweerd, de A27 en de invloed van roet op onze gezondheid. Jos Kloppenborg van de Vrienden van Amelisweerd merkte op dat veel Bunnikers zorgen hadden over de boomkap wegens de geplande fietslaan langs de Koningsweg.

De Kracht van Utrecht kreeg veel vragen over de verbreding van de A27 en de invloed van roet op onze gezondheid. Voor veel mensen was het ‘verhaal van de A27’ en de politiek eromheen een echte eye-opener. En voor het geval het ooit nog nodig zou zijn: Groenfront gaf kinderen klimtraining in een hoge boom op de ligweide. De hele middag klommen er kinderen naar boven. Het was een prachtig gezicht (bekijk de video-impressie van de klimtraining).

Excursies en de open tuinderijen

Naar beneden gaat sneller.

Hoog in de boom geklommen.

Er waren veel excursies en open dagen. Op de landgoed-tuinderijen De Volle Grond en Amelis’Hof kon je de hele middag rondkijken. Op de zeer goed bezochte Amelis’Hof was bovendien een imker aanwezig om alles te vertellen over bijen. Veel animo was er voor de diverse excursies: met de boswachter langs de geheimen van Fort bij Rhijnauwen; met rentmeester Joop Spaans mee naar het Trapeziumbos; op pad met een van de wandelcoaches of met verhalenverteller Godefridus op historische Amelisweerd-wandeling. Aan het einde van de middag voerde deze verhalenverteller nog een mooi theaterstukje op over Ridder Amelis en het ontstaan van de drie landgoederen.

Fototentoonstelling in ’t Vogelnest

Kinder-natuurspeelplaats Het Vogelnest – achter de ligweide van Rhijnauwen – was de plek waar bezoekers een fototentoonstelling konden bekijken over het verhaal achter Amelisweerd. Foto’s van de bewoners, van demonstraties in de jaren 80, van het MOA… maar het waren de mooie plaatjes van het landgoed die het meeste bekijks trokken. Buiten was het sport- en spel voor de kinderen, met dank aan Harten voor Sport.

Met al deze tevreden deelnemers is het een geslaagde eerste Dag van Amelisweerd geworden. We zijn benieuwd wat u er van vond en horen graag uw reactie op deze dag. Heeft u verhalen, foto’s die u met ons wilt delen? We ontvangen ze graag.

We zien uit naar de Dag van Amelisweerd 2015. Bedankt dat u er was en tot volgend jaar!

Meer foto’s? Bekijk onze foto-sfeer-pagina

Advertenties

Over olivierbeens

Sociaal Geograaf | fiets, mobiliteit en ruimte | houdt van Utrecht Overvecht | werkt voor Gobike Nederland | verzorgt sociale media voor wijkblad Dreefnieuws (Echt Overvecht), De Boom en het Meer, Kracht van Utrecht
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink .

Een reactie op Verslag van een mooie 1e Dag van Amelisweerd

  1. Pingback: Fête de la Nature Amelisweerd | Olivier Beens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s